På 20 minuters avstånd

 

Bea och jag tar t-banan till Kista en regnig och gråkall kväll i april. En resa på 20 minuter men som visar sig vara en resa till en annan värld.

Detta gjorde vi för att följa polisen i Kistas arbete. Vi möttes av Martin Marmgren och hans kollegor och som nästan all polisär verksamhet startade vi med fika. Vi fick en bild av hur deras jobb är, vilken miljö de arbetar i, men också varför det valt att arbeta som poliser. Denna typ av samtal långt borta från polischefer gav oss mycket.

Väl iförda skyddsvästar och med påslagen polisradio med hörsnäcka rullade vi ut med radiobilen och styrde mot Husby centrum.

 

Bild 1

 

Både Bea och jag har varit i dessa områden förut men vi båda slås av bristen på stadsbildning. Istället för gator och öppna torg möts vi av smala gränder och skrymslen. En miljö som passar för ljusskygga individer.

Vi kliver ur radiobilen vid Husby Torg och möts snabbt av nyfikna barn och mycket misstänksamma unga män. Vi kunde se hatet i de unga männens ögon, som främst riktade sig mot polisen, men även mot oss som representerade det svenska samhället. De tyckte vi var inkräktare och egentligen inte hade där att göra. Dessa unga män visade sig vara några av de kriminella förbilderna i området. Två av dem skulle snart avtjäna fängelsestraff. En för grovt vapenbrott och en annan för våldsamt upplopp.

Vi fortsätter vår resa och kommer till en ungdomsgård som drivs av KFUM. Normalt en ungdomsgård som är fylld av ungdomar men så inte denna kväll….varför vet ingen. Så besöken blir kort.

 

Plötsligt sprakar det till i polisradion och ledningscentralen söker patruller för ett lägenhetsbråk på Tönsbergsgatan. Anmälaren har hört skrik och dunsar från grannlägenheten där det bor en ung man och kvinna. Väl på plats kan vi konstatera att läget är lugnt men poliserna upptäcker misstänkt narkotika liggande på soffbordet. Det resulterar i förhör och husrannsakan.

 

Det är nu dags för Bea och mig att dra oss hemåt. Känslan av att vi lämnar ett skuggsamhälle är påtaglig. Ett skuggsamhälle som bara ligger 20 minuters resväg från riksdagen.

 

Bild 2