När tryggheten kommer till byn

Vi har ett stort inflöde av asylsökanden till Sverige just nu. Under ett halvår har det kommit ungefär ett par tusen i veckan, framför allt från Syrien. Det är människor som flytt från ohyggliga förhållanden. Lite över 50 procent av alla som söker asyl bedöms ha skyddsskäl och får stanna.

Vi svenskar är faktiskt inte så vana vid att många främmande människor kommer på en gång. Helt plötsligt dyker människor upp på Konsum som inte alls ser ut som vi och talar konstiga språk. Våra kommunpolitiker får helt plötsligt bara några veckor på sig att fixa plats i skolan. Nere vid torget står nu klungor av främmande människor och pratar när vi andra är på jobbet. Vi ser dem också i väntrummet på vårdcentralen och hos tandläkaren. Jobbar de inte?

Hur skall vi i Sverige då ha råd att kunna behålla våra pensioner, vår sjukvård, en bra kvalité i skolan och som inte det var nog det finns ju inga lägenheter. Ja detta och mycket annat diskuteras vid köksbordet. Våra kommunpolitiker får många frågor av sina kommuninnevånare som de tycker är svåra att besvara och de känner att de inte heller kan påverka tillräckligt.

I denna lite okända och oroliga situationen är behovet av svar stor. När dessa uteblivit har det berett vägen för det enkla svaret…..stäng dörren

Tror att vi mycket medvetet måste lägga örat vid marken och bättre ta åt oss av den oro som finns. Även om man är oroligt och undrande av vad som sker vill man nog helst inte ta åt sig det enkla svaret..men vad skall man göra? Det finns inga andra som ger några svar och då är det svar som finns…..stäng dörren. Vi måste inse och också våga säga att allt inte fungerar bra. Vi måste lyssna och samtala med de som lever mitt i den världen. När vi gjort det är det vår skyldighet att ge svaren på hur vi löser dessa utmaningar.  En sak tror jag vi måste vara tydliga på och det är att staten behöver vidga sitt ansvar ,inte minst ekonomiskt.

Jag tror vi måste agerar och det snabbt. Det första är att signalera, vi hör er och förstår er oro. Sedan skall vi leverera svar, men bra svar, vilket gör att det kommer ta lite tid. Om vi lyckas med detta kommer tryggheten tillbaka till byn. Jag är helt övertyga om att det för de flesta är uteslutet att inte hjälpa människor som flyr för sina liv. Får de också andra svar än stäng dörren kommer de att välja dem. Det är därför bra att Göran Hägglund vågar ge sig in i denna debatt i dagens DN