Rivstart ute i Europa

Då har supervalåret börjat. Det råkade bli så att jag tillbringade starten ute i Europa. Början  av förra veckan tillbringade jag med utskottet i Bryssel där vi specialiserades oss på migration och denna vecka tillbringar jag i Strasbourg. Europarådet har sin januarisession.

Det bärande skälet att utskottet valde migration i Bryssel är att i juni förra året kom EU:s medlemsstater överens om en gemensam lagstiftning på asyl- och migrationsområdet. Nu är det upp till medlemsstaterna att  implementera direktiven i sin egen lagstiftning. Ansvaret att så sker är kommisionen och ytterst kommissionären Cecilia Malmström. Vi hade ett bra och tydliggörande samtal med henne om denna utmaning. Vi träffade även de tjänstemän på den svenska representationen som förhandlar migrationsfrågor för Sverige och avslutade första dagen på den Svenska ambassaden och blev bjudna på mat av Sveriges ambassadör. Det svenska residenset köptes 1928 av svenska staten för att drottning Astrids föräldrar skulle kunna besöka sin dotter. Drottning Astrid av Belgium var en svensk prinsessa som tyvärr förolyckades 1935 i en trafikolycka i Schweiz.

Den andra dagen tillbringade vi i EU parlamentet där vi bl.a. träffade Cecilia Wigström (fp) och vår egen Gunnar Hökmark. Det är påtagligt att vi arbetar med samma frågor, vilket är helt naturligt med hänsyn till att vi är en del av Europa.

Denna vecka i Strasbourg är det, som alltid, mänskliga rättigheter som är i fokus. Situationen i Ukrania är naturligtvis högt på agendan med även mordet på den ryske advokaten Magnitsky. Magnitsky arbetade i Ryssland på uppdrag av ett amerikanskt företag. I det arbetet upptäckte han korruption och ekonomisk brottslighet högt upp inom politiken, polisen och domarkåren.. Det slutade med att Magnitsky, efter en fars, dömdes och senare mördades i fängelset.

Magnitskys arbetsgivare har sedan dennes död lagt ned oerhört arbete på att ta reda på vad som hänt och få de skyldiga dömda. Trots mycket material vägrar de ryska myndigheterna att göra något. Imorgon kommer den rapport som tydligt anmodar de ryska myndigheterna att agera. Ryssland är ju medlem av Europaråden, men inte för att värna de mänskliga rättigheterna, utan försvara Ryssland från all form av utländsk inflytande eller påverkan. Min tro är att det kommer att skänkas bort mycket ryskkaviar de närmaste 24 timmarna……vi får se om demokratin vinner.

 

Lämna ett svar