I Strasbourg lyfter vi på många täcken

Europarådets session i april  är i full gång. Gårdagen fylldes av Georgionens priminärminister Ivanishvili och lägesrapport av Sveriges ambassadör.

Idag är det en stor debatt om ”Våld mot religösa samfund”. Ett område som måste hanteras med viss försiktighet. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att människor förföljs på grund av religion, men det får heller inte vara så att man i religionens namn förföljer andra. Inom Europarådets medlemar finns starka spänningar. Vi har muslimska länder och de kristna med katolska kyrkan i spetsen. Det har ju inte blivit bättre av att två ärkebiskopar kidnappades i Syrien för några dagar sedan. Rapportören( den person som arbetat fram underlaget och skrivit  rapporten) är lite av en megafon för Vatikanen, men de flesta fyrkantigheterna har slipats bort, så det verkar som det kan bli ganska stor enighet om rapporten.

Det som inte sällan är faran är att om religionen står högre än lagen att de religiösa minoriteterna blir andra klassen samhällsmedborgare.

Besökte också ett seminarium om prostitution och traffiking. Två tydliga alternativ mot trafficking av sexuella skäl framträdde. Den svenska modellen, med förbjud mot sexsköp och den holländska där prostitution är tillåten. Den svenska modell salufördes föredömligt av min poliskollega Simon från Stockholm. Det var även med två unga kvinnor som tvingast till prostitution. En av dem var en ung kvinna, 24 år, från Bulgarien som lurats till Holland för att jobba med massages. Väl framme fråntogs hon sitt pass, hölls inlåst i sin lägenhet och fick dag ut och dag in ta emot ”kunder”. hon var 19 år när detta helvetet började och nu efter fem år bor hon sedan 2 månader i ett skyddat boende. Mer hann vi inte få av hennes berättelse för hon föll i gråt….mer än naturligt för denna i mina ögon modiga kvinna. Bara att komma var en fantastisk bedrift. Önskar att hon får ett bra liv nu när mardrömmen är över. Traffickning för sexuellt utnyttjande måste med alla medel bekämpas.

Kan konstatera att spännvidden av ämnen är stor här i Strasbourg

 

Lämna ett svar