Några tankar från Afrikas nordvästra hörn

Dag nummer två har precis tagit sin början i Rabat, Marocko. Europarådets Migrationskommitté sammanträde och genomför möten med våra marockanska kollegor under dagarna två.

Marocko är ett land med nästan 30 miljoner invånare som är beläget bara 14 km söder om Spanien med Algeriet som sin östliga granne. Rabat, som är huvudstad, ligger vid Atlantkusten och under stora delar av året rulla regnmolnen in över staden. Sedan vi kom har det nästan regnat hela tiden, kanske inte så mycket men enträget. De mäktiga Atlandvågorna slår oavbrutet in mot kusten. Temperaturen ligger på något under plus tjugo grader.

Marocko är ett land som många människor kommer till både för att stanna men också för att fortsätta vidare in i EU. Även många marockaner har tagit sig till EU och landet har starka band till sin forna kolonialherre, Frankrike. Det bor ungefär fyra miljoner marockaner utomlands och många av dem i EU.

De marockaner som bor utomlands skickar pengar till sina familjer. 2008 var den summan EUR 6,895 miljoner ( ca 60 miljoner kr). Vilket inte är en helt obetydlig summa.

Våra diskussioner rör naturligtvis migration och frågor om hur människor behandlas i detta sammanhang. Här finns det en del i övrigt att önska. Deras asylsystem är bristfälligt och metoder att urskilja de asylsökande från de som är ekonomiska migranter har mycket i övrigt att önska. De finns också rapporter om fysiska övergrepp. Den senaste rapporten om detta kom från Läkare utan gränser. Min bedömning är att den marockanska regeringen försöker  förbättra situationen, även om det går långsamt. Det som är mer oroväckande är att dagens regering är mindre öppen mot västvälden än den förra. Helt klart kan jag konstatera att det finns många och goda skäl att ha täta och goda relationer mellan Marocko och EU.

Mitt huvudnummer under detta besök var att få klartecken för min rapport om Frontex av kommittén. Den passerade utan någon invändning..vad nu detta kan betyda. För att lite förklara vad Frontex är så är Frontex EU:s myndighet för den yttre gränskontrollen. Deras uppgift är att samordna operationer mellan EU:s medlemstater, göra riksanalyser, viss finasiering men också kunna ingå avtal med tredje land inom Frontex:s ansvarområde. Det finns kritik på hur migranter hanteras, inte minst vid Europas södra kust. Mycket av denna kritik faller på Frontex väldigt ofta beroende av otydliga mandat, otydligt ansvar och brist på transparans. Min huvudlinje i rapporter är att istället för att bara kritisera Frontex  använda dem för att höja kompetensen hos de som faktiskt arbetar med gränsövervakning, sprida ”best praxis” och på andra sätt säkra att de mänskliga rättigheterna tillvara tas även för migraterna. De är ju ändå Frontex:s personal tillsammans med de nationella gränsbevakarna, som finns vid gränsen sommar som vinter och natt som dag.

Imorgon skall jag försöka ta mig hem. Nålsögat är den korta tiden vid mellanlandningen i Paris. Hoppas att det går vägen.

Jag kan ju avslutningsvis och i förbifarten nämna att Frankrikes president Holland också besöker Marocko..må hända i en något högre division

 

Lämna ett svar