Ryssland och Grekland får underkänt i Strasbourg

Är sedan några dagar i Strasbourg på Europarådet fjärde och årets sista session. Strasbourg börjar närma sig hösten, men med svenska mått är det varmt och skönt. Har också hunnit äta min favoriträtt ”choucroute med saurkraut”. Det är rimmat kokt fläskkött och lite olika korvar…älskar det tillsammans med en god öl.

Men det var inte för att njuta av det fina vädret eller den goda maten som jag är här. Det stora och överskuggande ärendet är en rapport om Ryssland och mänskliga rättigheter. Europarådet består ju av 47 länder, som frivilligt anslutit sig till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Eftersom Europadomstolen vid flera tillfällen fällt Ryssland och att de inte har vidtagit åtgärder för att rätta till det, beslutade Europarådet att skriva en rapport om läget i Ryssland. En rapport som hela tiden motarbetas av ryssarna. Kritiken gäller mediafrihet, yttrandefrihet, fängslande av oliktänkande med fejkade åtalspunkter…listan kan göras mycket längre. Nu har Europarådet precis godkänt rapporten som riktar stark kritik mot Ryssland . Men de tycker ändå inte man gör något fel.

Vi hade idag också en mycket hetsk debatt i Migrationskommittén. Det var framför allt Grekland, men även Cypern som var mycket kritisk mot övriga Europa för att inte vara solidariska mot dem. De beskrev sig som europas dörr för migranter och beskrev hur tusentals migranter väller in över deras gränser. Detta samtidigt som deras ekonomi är i fritt fall. De har inte helt fel för de har ett  stort tryck på sig och ingen kan väl säga emot att Greklands ekonomi är allt annat än bra.

Skälet till att de har så stora svårigheter med migrationsströmmarna är inte enbart hård migrationstrycket, utan att de under alla år struntat i att bygga upp ett vettigt mottagande- och asylprövningssystem.  De senaste åren har de kanske försökt men även om vissa politiska beslut har fattats är korruptionen så utbredd att inget händer. Vad det angår Greklands ekonomiska situation har den sitt ursprung i att man alldeles för länge levt över sina tillgångar.

Så lite svårt har jag att fullt ut tycka allt för synd om Grekland som nation. Lite kan Greklands beetende beskrivas som….. vi strunta i att rätta till, vi struntar ut att rätta till…….oj.oj.. hjälp oss att betala för våra underlåtenhets synder.

När detta är sagt  skall Europas nationer hjälpa varandra inom migrationsområdet och det är också därför som vi håller på att harmonisera lagstiftningen på migrationsområdet. Men innan Grekland har gjort sin hemläxa kan jag inte fullt ut tycka synd om dem.

Lämna ett svar