Inför rutinmässiga drogtester i trafiken

I onsdags höll jag i ett seminarium på riksdagen. Vi diskuterade möjligheten att tekniskt och praktiskt utföra rutinkontroller av droger i trafiken, på samma sätt som man testar för alkohol. Detta är något jag motionerat om i riksdagen. Anledningen är att våra vägar dagligen trafikeras av tusentals drogpåverkade förare. VTI (väg- och transportforskningsinstitut) genomförde en
undersökning som gav vid handen att antalet förare påverkade av droger var dubbelt så många som påverkade av alkohol. Både lagstiftning och metoder måste anpassas för att möta detta. Lagen bör ändras så att rutinkontroller även avdroger blir möjligt.

Inbjudna att tala på seminariet var Lars Englund som är chefsläkare på Transportstyrelsen, Jan Sandberg som är VD för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) och Erik Lissner som är VD för Biosensor Applications AB. Dessa tre talade ur trafiksäkerhets, medicinskt och praktiskt utförande perspektiv.

Det var mycket intressanta diskussioner och i stort är alla parter överens om att för att på allvar bekämpa detta växande hot mot
trafiksäkerheten bör lagstiftningen ses över, så att polisen ges möjlighet utföra rutinkontroller även på droger.

Jag hoppas att det inom
en snar framtid kommer en utredning på detta högst väsentliga område så att Sverige
kan bli ett föregångsland i trafiksäkerhet. Varje dödsolycka är en för mycket.
Vi måste göra allt vi kan för att stoppa drograttfylleriet.

2 kommentarer för “Inför rutinmässiga drogtester i trafiken

  1. Jättebra att något görs, men det är fullständigt ofattbart att det ännu inte görs rutinkontroller i trafiken på detta område. Det måste hända något nu!

  2. Självklart måste berörda myndigheter ta sitt ansvar att ta vara på möjligheten att stävja drograttfylla och dessutom med mycket dryga böter som straff. Betalar ganska snabbt kostnaderna för utrustning och annat.

Lämna ett svar