Det nya i (s)-budgeten är att de erkänner att de haft fel

Då, efter många födslovånder, presenterade socialdemokraterna sin budget. Efter en snabb genomläsning kan jag konstatera att skatter och bidrag höjs. Något som absolut inte gynnar arbetslinjen. Om det är något som Sverige behöver i dessa tider så är det människor i arbete. Det är mycket klassik socialdemokratisk politik och vi kan konstatera att vänsterfalangen har vunnit det interna slaget.

Taket i a-kassan höjs, men ersättningen trappas ned efter 100 dagar. Lite oklar för mig hur i skrivande stund.  Taket i sjukförsäkringen höjs också och man behåller en ersättning på 80% under hela sjukperioden. För att finasiera detta höjer man bl.a. alkoholskatten och återinför kilometerskatten under det nya flashiga namnet vägslitageavgift. Skall man raljera lite kan man säga att antingen köper man dyrare sprit i Sverige eller så betalar man vägslitageskatt på sin resa till Tyskland.

Man ger sig också på jobbskatteavdraget för grupper som antagligen inte röstar på socialdemokraterna eller är LO-medlemar. Man  föreslår också  en skattesänkning för pensionärer. Det har blivit en ny socialdemokratisk tradition nu när man är i opposition. För när man hade regeringsmakten under 12 åren gjord man inte det. Luktar populism.

Det enda som verkligen förvånar mig (även om det varit känt några dagar) är att man behåller RUT-avdraget. Ett avdrag som socialdemokratin spytt galla över hela tiden sen det infördes och sagt att det inte har haft någon positiv effekt. Nu vet vi att det har haft det och att Socialdemokraterna hade fel…. igen. Det nya är att de erkänner det.

Lämna ett svar