Kiruna.. en svensk guldgruva

Måndagsmorgonen började med att klockan ringde 04.30. Moderaterna i socialförsäkringsutskottet  dra iväg på Norrlandsturné. Först tåget till Stockholm och sedan flyget från Arlanda till Kiruna. En flygtid på en timme och tjugo minuter. Ungefär samma tid det tar att flyga från Landvetter till  Frankfurt. Kiruna ligger långt norrut.

Väl här har vi besökt Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Kvällen tillbringade vi tillsammans med lokala partikamrater. De beskrev arbetet med att flytta staden p.g.a. expansionen av gruvan. Görs inget riskerar stan att undermineras och rasa ned i underjorden. Kirunamoderaterna vill att man skall flytta stan norrut på säker mark men majoriten vill flytta den söderut för att få en mer sammanhållan stadskärna. Problemet med majoritetens ståndpunkt är att om femtio år måste man flytta stan igen eftersom det är åt det hållet som gruvan spränger sig fram. Som vanligt står vi moderater för långsiktiga lösningar. 

 Vän av ordningen skulle kunna säga att då får man väl lägga ned gruvan. Även om det är malm man bryter är detta en guldgruva för Sverige. Gruvans vinst är en miljard…..i månaden.  LKAB ägs av staten så nationen Sverige mår bra av Kiruna. Nu är det läggdags och som tur blev vi förvarnade av att  klockan 01.20 spränger man i gruvan så att husen skakar….ingen jordbävning här inte.

Imorgon väntar Gällivare, Jokkmokk och Arvidsjour. Det blir en spännande dag.

Lämna ett svar