Grekland har en lång väg att vandra

 

De senaste veckorna har jag tillbringat ett antal dagar i Grekland. Detta vackra land med trevliga människor,  god mat och skön värme.

Det första besöket var tillsammans med Socialförsäkringsutskott och det andra var med Europarådets Migrationskommittén. Jag tror mig nu ha en mycket klar bild av hur det ser ut på mitt specialområde, migration. Tyvärr träder en inte allt för ljus bild fram. Bakgrunden är naturligtvis en stor inströmning av migranter, framför allt från Turkiet. Grekland är det land i EU som tar emot flest migranter. Här finns en skyldighet för oss andra att hjälpa till, men det som Grekland bör och skall kritiseras för är en mångårig underlåtenhet att bygga ett asylsystem värd namnet.

Här syns jag tillsammans med en grekisk polisöverste vid floden Evron som utgör landgränsen till turkiet

Internationella konventioner, så som Genevekonventionen, slår fast att alla har rätt att få sitt behov av skydd prövad och de som behöver skydd skall få det. Detta är naturligtvis i många fall svårt. Det grekiska asylsystemet uppvisar dock allvarliga brister och med stor sannolikhet är det väldigt många människor som borde få stanna inte får det. De som kommer och säger att de söker asyl fängslas under den tid som myndigheterna undersöker om de ”kvalar in” som asylsökande. Detta kan ta upptill ett halvår. Under denna tid sitter de i fängelser, som får en att tänka på fängelsehålor under Romarriket. Nej jag överdriver inte. Vi besökte ett s.k. mottagningscenter. En fängesleliknande byggnad där människor förvarades bakom galler i överfyllda celler. Lukten av skit och rädsla blandades med rop på hjälp. Detta är inte värdigt ett EU-land. Grekland har ålagds av EU att snarast genomföra förbättringar, men lite händer. Landets regering är mycket medvetna om bristerna, men de myndigheter som skall verkställa är korrupta och ineffektiva. Så avtrycken av de politiska besluten märkts knappt. Detta i landet där demokratin föddes.

Ser man sedan  på den grekiska ekonomin blir man ännu mer pessimistisk. En katastrofalt dålig ekonomi ,som det kommer att ta åratal att få ordning på. Så när jag lämnade Grekland var det med tungt hjärta.

Lämna ett svar