Dagen efter..baksmälla eller valsmälla

Det finns vissa likheter mellan baksmälla och valsmälla. Du känner dig trött och modstulen. Du funderar på vad du skulle ha gjort eller inte gjort.  Det vi kan vara säkra på är att smällan försvinner, så det är bara att ta nya tag. Fördelen med valsmälla är att det finns inga minnesluckor så möjligheten till analys är god.

Vad vi kan konstatera är att socialdemokraterna är mycket duktiga på att med känslomässiga budskap, utan substans, få röster. I detta val var det ” sälj inte ut våra sjukhus” och ” plånboken skall inte styra, utan behovet”.  En inte alltför vågad slutsats är att människors val till stor del styrs av känslor.

Vi måste helt enkelt bli duktigare på att förmedla känslor och i mindre utsträckning använda oss av rationella argument. Men vi skall inte förleda oss att fara med osanning som socialdemokraterna gör. När vi pratar om kvalité och tillgänglighet kanske vi skall uttrycka oss så här ” vi vill inte att farmor skall behöva amputera benet” eller ” varför finns sjukvårdsköerna bara i Sverige..det vill vi ändra på”  Dessa exempel kan göras mycket bättre, men glöm inte att jag har valsmälla.

Vi kan också konstatera att ett lågt valdeltagande inte bara minskar legitimiteten utan rubbar också valmanskårens egentliga vilja. Vår representativa demokrati utgår inte från vad alla röstberättigade tycker utan de som gått och röstat. Därför faller ansvaret tungt för de som röstskolkat. Eftersom all kunskap säger att det är i det personliga mötet som åsikter och beteenden förändras så är det bara att köpa nya kampanjpjäxor. Jag tror det är nödvändigt att regelmässigt kampanja mer strukturerat än vad vi hitills gjort.

Vad att säga om valresultatet. Det låga valdeltagandet är deprimerande. Vi moderater lyckades enbart få ihop 50% av rösterna jämfört med valet 2010,  socialdemokraterna 57% och sverigedemokraterna 75%. Vi förlorade 127 tusen röster, socialdemokraterna 129 tusen och sverigedemokraterna 13 tusen. Vi moderater   gick ifrån 26 % till 24 %. Alltså en minskning med 2 procentenheter. Trots att både socialdemokraterna och sverigedemokraterna fick betydligt färre röster nu än förra året ökade de med 1.7 % respektive 2,4 %. En klen tröst i sammanhaget är att det var 13 tusen färre som röstade på sverigedemokraterna.

Vi skall ändå inte tappa sugen för aktiviteten hos våra valarbetare har varit hög och de förtjänar en stor eloge. Vi har en bra politik och duktiga regionala företrädare. Så låt oss se an valet 2014 med förtröstan vi förlorade i alla fall inte med 1-6..i politiken alltså

Lämna ett svar