En helt vanlig dag i Strasbourg

Som vanligt här i Strasbourg ringde väckarklockan kl 06.00. Det gäller att komma i tid till den svenska delegationens frukostmöte. När väl det  avklarat tog vi bussen till Europarådet.

Där började dagen med ett första möte med migrationskommittén. När det var klart förflyttade vi oss till plenisalen. Och nu började det bli spännande.

Utanför plenisalen fick man se en meny av religösa ledare. Det var nämnligen dags för en debatt om den religösa dimensionen i dialogen mellan olika kulturer. Låter lite konstigt men den handlade om hur de olika samfunden skall förhålla sig till varandra. Denna debatt hade sin utgångspunkt i hur religonen används som språngbräda för diskriminering, förtryck och våldshandlingar.

Det infann sig en mäktig känsla när man på några meters håll såg patriarken Daniel från Rumänien och den ortodoxa kyrkan, kardinal Jean-Louis Tauran från Vatikanen och den katolska kyrkan, professor Mehmet Görmez från Turkiet och reprsentant för islam, chefs rabbit Berel Lazar från Ryssland och representant för judendomen och prelaten Bernhard Flemberg från Tyskland och den evangeliska protestantiska kyrkan sitta på rad brevid varandra. Det samtalet som följde mellan dessa ingav hopp. Nu är det viktigt att alla dessa förträdare går hem och tydligt driver frågan om försoning och lägger fokus på vad som förenar kyrkorna.

När jag sitter och skriver ploppar en annan fråga upp..Saab. Ett  företag i akut kris. Fabriken står stilla och underleverantörerna jagar företaget för att få betalt. Saabs likviditet är noll och parallelt med detta för företaget samtal med myndigheter och staten. Saab behöver omedelbart pengar och den ryske affärmannan Antonov har det. Han säger sig vara villig att satsa, men det förutsätter godkännande från regeringen. Jag har inte tillräckligt med fakta för att kunna bedöma vilket som är bäst för Sverige och skattebetalarna, men ett besked i frågan tycker jag Saab förtjänar och det snabbt. Annars är det försent.

När jag nu har avklarat ämnen om världsreligioner och storföretag tror jag att jag behöver gå ut i den varma franska solen en stund och bara njuta av värmen i ansiktet och för ett kort ögonblick glömma världen utanför

Lämna ett svar