SJ, SJ …gamle vän?????

2011 kommer inte att gå till historien som den tid då SJ och vi i delar av västsverige hade de bästa relationerna.

Året började med en tekniskt översyn av tågen. En fullt naturlig och nödvändig åtgärd.  Självklart blir det färre tåg vid en sådan period. Det som inte faller sig lika naturligt är att man ställer in hela linjer till vissa orter. En linje eller avgång som drabbades var det tidiga direkttåget från Uddevalla till Stockholm och direkttåget på eftermiddagen mellan Stockholm och Uddevalla. Första budet var att direkttågen skulle vara igång den 10 januari, som blev den 25 januari, som blev den 28 februari, som blev den 31 mars…….risken att fortsättning följer är stor. Ett alternativ till det jag nu beskrivit kunde vara att man ställde in enstaka turer över hela landet. Nej de stora orterna skall inte påverkas. En målsättning så god som någon. Det som tål att påpekas att i Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla, Borås och hela Dalsland och norra Bohuslän bor det nästan 350000 människor. Som en jämförelse kan man nämna att Malmö kommun 2010 hade 297 000 innevånare.

Som om inte de inställda direkttågen kunde varit nog utan när DSB (Danske Stats Ban) övertog den regionala tågtrafik från SJ slutade ett antal X 2000 att stanna i Herrljunga. Herrljunga är knutpunkten i tågtrafiken för många västsvenskar utanför Göteborg. När man nu inte kan ta direkttåget utan måste byta i Herrljunga var det relativt frekvent att X 2000: en tågen stannade. Men det är en saga blott. Utan nu får man snällt vänta in antingen ett Intercity tåg eller ett annat regionaltåg för vidare transport till Skövde för att där äntligen få tillgång till X 2000. Det känns surt när man nu tar ett tåg från t.e.x. Vänersborg på samma tid som förra året nu får se X 2000 susa förbi Herrljunga i närmare 200 km i timmen. Mer folkligt beskrivet skulle man kunna säga att SJ  skiter i oss för att man inte numera själv har trafikansvaret för regionaltågen i västsverige. Det känns som SJ är en sur barnunge, som säger.. ha ha ….där fick ni. Ni är alltså vi som ofta är kunder och reser med SJ.

Med en sådan vän behöver man inga fiender

Lämna ett svar