Strasbourg är inte lättsmält

Jag sitter och tittar ut genom fönstret samtidigt som jag skriver. Där ute fladdrar 47 flaggor i den svaga vinden. De symboliserar de  47 medlemsländerna i Europarådet. Alla Europas stater, utom Vitryssland, är medlemar. Denna organisation bildades 1949, i skuggan av det andra världskriget, med syfte att värna enskildas mänskliga rättigheter och på så sätt främja fred och samarbete mellan länder.

Anledning att jag sitter och tittar på dessa flaggor är att jag blivit invald i Europarådets parlamentariska församling. Den svenska delegationen består av 6 ordinarie ledamöter och lika många ersättare. Nu är det onsdag, men jag har varit här sedan lördag och kommer inte hem förrän sent på fredag. Fyra gånger om året hålls veckolånga sessioner och nu är det årets första.

Även om jag har lång politisk erfarenhet har man denna vecka kännt sig som ett blåbär. Inte nog med att alla diskussioner förs på antingen engelska eller franska utan kulturen i det politiska samtalet har en mycket internationell karaktär och ärendeberedning är också främmande. De som varit med en stund säger att man lär sig…. så vi får väl hoppas det.

Samtidigt har det varit spännande. Det är, för mig , helt nya saker som diskuteras. För att ge ett axplock har vi haft uppe Ungerns nya författning. Den har  begränsat tryckfriheten,vilket av naturliga skäl inte Ungern och dess primiärminster Orban håller med om. Skulle inte förvåna mig om vår statsminister får ett samtal från sin ungerska kollega. Vitryssland har med järnhand tryckt ned den politiska opionen och många har fängslats efter valet. Om detta skall vi debattera imorgon. För att inte tala om misstänkt organhandel i Kosovo. Det finns mycket som talar för att under tvåtusentalets första år lurades fattiga människor att med löfte om pengar donera sina organ. Organen togs ut under mycket bristfälliga kliniska förhållande. Inte sällan uteblev betalningen och det var inte ovanligt med dåligt ihopsydda sår. Detta kan ha hänt bara för några år sedan i vårt närområde. Detta visar med stor tydlighet att Europarådet behövs.

Europarådet är också en mötesplats med medlemsländernas politiska ledare. Under denna vecka har vi haft besök av Turkiets utrikesminister Mr Ahmet Davutoglu och president Mr Abdullah Gül. Idag var serbiens president Mr Boris Tadic och talade i plenisalen och sedan får vi se om Albaniens premiärminster Mr Traian Basescu klarar av att komma imorgon. Han har stora demonstrationer i hemlandet så det är osäkert.

För att avsluta denna lägesrapport från Strasbourg med något mer lättsmällt så kan jag konstatera att är maten god  inte minst de tyska korvar och surkål. Och med detta något dåliga exempel på lättsmällt mat får jag tacka för mig för denna gång.

Lämna ett svar