Bortskatta inte våra ungdomar utan uppskatta dem

Igår besökte jag två arbetsplatser där många unga arbetar. ICA i Ale var första stoppet. I en ICA affär arbetar ofta väldig många yngre och här i Ale utgjorde de 25 % av alla anställda i affären. Jag träffade Marianne som äger affären. Hon var oerhört positiv till nedsättning av arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år.  Hon beskrev att många unga arbetar helger och på sommaren eller lite längre tid innan studie. Hon beskrev vidare hur hon ständigt måste han kontroll på kostnaderna. Skulle de rödgröna vinna valet kommer Mariannes kostnader för ungdomarna öka med nästan en halv miljon. Det motsvarar kostnaden för två heltidsanställda. På sikt skulle Marianne behöva dra ned på kostnaderna för att möta  de rödgrönas ungdomskatt.  Många av de unga arbetar inte heltid utan är timanställda därför skulle  en neddragning drabba många  fler. Fler som inte fick chansen att komma in i arbetslivet och istället kanske tvingas gå på bidrag. Marianne avslutade vårt samtal med att säga ”det får bara inte ske”.

Nästa stopp blev MAX i Trollhättan där vi möttes av  restaurangchefen Tommy. Han beskrev hur beroende verksamheten var av ungdomarna. För det var svårt att rekrytera äldre till den här typen av verksamhet. I Tommys restaurang var 90 % som arbetade under 26  år. Han vågade inte ens tänka tanken på den kostnadsökning som skulle drabba företaget och hur många ungdomar som skulle fråntas möjligheten till arbete. Tyvärr var okunskapen stor bland ungdomarna om de rödgrönas ungdomsskatt. En spontan kommentar var ”varför skall dom göra det det verkar ju inte klok”. Ja jag kunde bara hålla med. Efter att min moderata kollega och jag under Tommys överinseende bakat våra egna hamburgare drog vi snabbt slutsatsen att det var mycket bättre att överlåta detta hantverk till ungdomarna. Vi lämnade en restaurangchef vars slutord var ”jag håller tummarna för att ni vinner”.

Efter en dag i samtal med människor  om de rödgrönas förslag till ungdomskatt klingade orden ”det får bara inte ske”, ”det verkar inte klok”, jag håller tummarna för att ni vinner”, i mina öron. Politik gör skillnad… i detta fall för våra ungdomar.

Lämna ett svar