Poliser beskjutna..men också deras familjer

Första nyheten på Aftonbladet ” Poliser beskjutna under vild biljakt” Vi reagerar nog lite olika när vi läser det. En del läser det med spänning, andra med bestörtning och många av oss moderater kan känna hur rätt det är att satsa på polisen. Vi har nu fler poliser än vad vi någonsin haft.

Jag som i hela mitt liv varit polis och vid ett antal tillfällen varit i olika situationer, som genererat den här typen av rubrik, får helt andra associationer. Känslan av när man börjar inse att nu är det farligt och när man plötsligt förstår att man är mitt i det. Ibland kan man uppleva det som om man är en betraktar. Tiden står stilla även om vissa moment är över på någon eller några sekunder. Den enda tryggheten man har är kollegan och sin egen förmåga. Vi poliser vet om att det kan hända och har en mental beredskap för det.

Men bakom varje polis finns en familj som inte är beredd på att någon vill skada deras älskade maka, make, mamma, pappa, son eller dotter. Min dotter ringde mig alldeles nyss och var orolig eftersom hennes sambo, som är polis,  just nu befinner sig i trakten för Aftonbladets rubrik. En sådan rubrik skapar inte bara oro för de anhöriga som vet eller tro sig veta att deras älskade är mitt uppe i det utan till alla polisfamiljer i vårt avlånga land. Min dotter hade en lite fördel hon hade någon att ringa som förstod, det har inte alla.

Polisyrket innebär en risk för att utsättas för våld och det vet vi och accepterar. Men låt oss också sända en tanke till polisernas familjer. Vi som politiker har ett ansvar inte bara att se till att det blir tillräckligt många poliser, utan också att ge dem möjligheter att göra ett bra jobb under så säkra förutsättningar som möjligt. Automatvapnen som riktades och avfyrades mot poliserna i gränslandet mellan Halland och Småland ven också över polisfamiljernas huvuden.

Lämna ett svar