Fråga din polismästare

På Svd:s Brännpunkt idag är det dags för Thomas Bodström att ondgöra sig över vår eminenta justitsieminister, av oss som känner henne kallad Bea. Hon har gjort ett väldigt bra jobb och när man läser Bodströms artikel där han verkligen slår på allt förstår man att han känner sig instängd som  i en Ask. Skämt åsido. Jag började min polisiära bana för över 34 år sedan och är sedan några år tjänstledig från min poliskommissarie tjänst. Om det är något som har följt mig genom  åren så är det färre poliser, mildare straff för brottslingar och socialdemokratiska justitieministrar. De senaste fyra åren är allt detta borta. När jag talar med mina kollegor säger de att de ser ljuset i tunneln även om alla delar av det polisiära Sverige ännu inte fått del av de nästan 3000 nya poliserna. Det har aldrig varit så många poliser i Sverige som just nu. Det är bra för det behövs.

Men nu måste vi se till är att hela Sverige får sin del av dessa nya poliser. Jag vet att detta inte är en frågan för regeringen utan det ansvaret ligger på de enskilda polismyndigheterna. Därför är det en uppgift för oss politiker i olika delar av landet att nogsamt följa den utvecklingen. Av erfarenhet vet jag att de stora städerna suger åt sig poliser. De är främst av två skäl. För det första är det är lätt att argumentera för att ha många poliser där många grova brott begås och för det andra är det lite häftigt och spännande att som ny polis vara där ”the action is”. Nu är det inte så att det inte begås grova brott på landet, men de är färre till antalet. Så även om brotten vanligtvis är så grova eller till antalet så många är behovet lika stort på landet som i staden att utreda brott, gripa brottslingar och ha rätten att få känna tryggheten att om jag behöver hjälp då kommer polisen.

Så tack Bea för alla poliser nu tar vi över stafettpinnen och ser till att fördelning av dessa blir bra. Det gör vi genom att fråga våra polismästare hur fördelningen sker och varför. Mitt tips är att frågan nog måste ställas mer än en gång. Lycka till.

Lämna ett svar