Pensionärer akta er för (s)

På Brännpunkt i Svd idag skriver Mona Sahlin och förre statsministern Ingvar Carlsson om ”Nej till straffskatt på pensionärer”. Vad är då detta? Argumentationen bygger på att Alliansregeringen sänkt skatten för de som arbetar, så att i princip alla har en extra månadslön eller en betald semester. Jobbskatteavdraget kommer alltså inte DIREKT pensionärerna till del och då kallar (s)  skattesänkningen för de som jobbar en straffskatt för pensionärerna. Hängde ni med?????

Låt oss ta med lite fakta. De flesta av landets pensionärer är s.k. avtalpensionärer vilket innebär att de har haft en inkomst som ligger till grund för deras pension. Utvecklingen av den pensionen baseras bl.a. på antalet arbetade timmar i Sverige. Det innebär att alla åtgärder som bidrar till att öka sysselsättningen också ger en högre pension eller vice versa. Riksrevsionen har konstaterat att jobbskatteavdraget, allt annat lika, har skapat högre sysselsättning. Därför är jobbskatteavdraget bra för våra  pensionärerna och INDIREKT  kommit dem till del. Det bör även nämnas att pensionärer som grupp har väldigt olika ekonomiska förutsättningar. Vissa har en väldigt god ekonomi medan andra har mycket små ekonomiska marginaler.  Därför har alliansregeringen sänkt skatten två gånger för våra pensionärer och då tydlig riktat mot de pensionärer med små ekonomiska marginaler. Vi i Alliansen har också ställt ut ett löfte om ytterligare en skattesänkning om vi får fortsätta regera detta land. Tilläggas kan att det i andra länder inte är ovanligt att de som jobbar har rätt till vissa avdrag för att kompensera de kostnader som är förknippa med det.

Vad har då (s) gjort förutom att skriva på Svd:s Brännpunkt. Under socialdemokraternas tolv år i regeringsställning har skatten för pensionärerna inte sänkts en enda gång. Så ställt utom allt tvivel är den skattenivå som pensionärerna hade innan denna mandatperiod ett resultat av en socialdemokratisk politik. En skatt som (s) nu kallar en straffskatt på pensionärer.  Jag vet inte om Ingvar Carlsson har glömt att han var statsminister ett par år och rimligen hade eller åtminstone borde haft ett visst inflytande på regerings politik.

Den skattechock, som den rödgröna aviserat i sin skuggbudget, innehåller bl.a. fördyringar  för att anställa unga, slopandet av ROT-och RUT-avdrag och införa en kilometerskatt för tunga fordon. Man har också lovat en återställare på energiområdet. Dessa förslag sammantaget kommer att minska sysselsättningen och fördyra varor och tjänster. För pensionärernas del kommer en socialdemokratisk politik innebär en sämre utveckling av pensionerna, dyrare att få hjälp med t.e.x. städning och reparationer på huset, högre värmekostnader och inte minst högre matpriser. En annan effekt av minskad sysselsättning är att det blir lägre skatteintäkter för kommuner och landsting vilket direkt får konsekvenser för vård och omsorg för våra äldre.

Så alla pensionärer akta er för (s)

En kommentar för “Pensionärer akta er för (s)

  1. Hej Michael!
    En annan korkad (S)sak är ju att de hävdar att pensionen är intjänad lön. Det Mona Sahlin och co. har ”glömt” är att de själva för ett antal år sedan (ganska många) ändrade detta till det nuvarande systemet.

Lämna ett svar